Високий показник відмов на сайті у Google Analytics: які можуть бути причини та на що звернути увагу

листопад 8, 2022 9:25
Причини високого показника відмов на сайті. Як знизити показник відмов на сайті та що звернути увагу

Що таке показник відмов у Google Analytics?

Показник відмов - процентне співвідношення користувачів, які залишають сайт, переглянувши не більше однієї сторінки і чим вище цей показник, тим гірше для Вашого онлайн бізнесу. Для зниження відсотка відмов Вам необхідно виявити та усунути причини високого показника. Але перед цим важливо розуміти, який показник відмов для сайту вважається нормою у Вашому випадку.

Який відсоток відмов на сайті вважається нормальним?

За великим рахунком показник відмов сайту вважається нормальним в діапазоні від 45% до 65%. У будь-якій галузі все по-різному, так наприклад для інтернет магазинів показник відмов буде нижче, ніж, наприклад, для інформаційного ресурсу. Середній показник для комерційних проектів (20% – 40%), для інформаційних сайтів (45% – 65%).

Обставини, при яких допустимий високий показник Bounce Rate

  • Користувач отримує інформацію, що його цікавить скориставшись однією сторінкою;

  • Висока вартість продукту;

  • Вірусний контент;


  • Але треба розуміти, що немає межі ідеалу і з будь-яким рівнем показника відмов потрібно працювати, поки ви повністю не переконаєтесь, що опрацьовані всі "вузькі місця".

Які бувають причини високого відсотка відмов на сайті

Технічні помилки сайту. Низька швидкість завантаження, незручна заплутана навігація сайтом, перехід із пошуку на неіснуючі сторінки тощо;

Сайт не адаптований під мобільні додатки. Більше 60% трафіку надходить з мобільних пристроїв, відповідно мобільна версія сайту має бути досконало опрацьована з точки зору коректності відображення на будь-якому пристрої, а також з точки зору зручності користувача;

Поганий маркетинг. На сайт потрапляє не Ваша цільова аудиторія або цільова аудиторія підходяща, але посадкова сторінка обрана неправильно;

Не докладний продукт. Поганий опис продукту чи послуги, неякісні фото, продукт загалом викликає інтерес у споживача, завищена ціна тощо; 

Як зменшити показник відмов на сайті? 

Розглянемо основні способи зменшення показника відмов сайту і розберемо причини завищеного показника bounce rate.

Повільне завантаження сайту - як діагностувати та усунути проблему:

1. Найпростіший спосіб – відкрити сайт зі свого ПК та мобільного пристрою, бажано підключеного не до мережі fi-wi, а до мобільного інтернету, та оцінити швидкість роботи сайту. У найбільш критичних ситуаціях Ви виявите проблему "неозброєним поглядом."     

2. Найбільш точний метод – виміряти швидкість завантаження сайту через консоль браузера або за допомогою спеціалізованих сервісів, таких як PageSpeed ​​Insights, GTmetrix, Pingdom, WebPageTest та ін.


На що орієнтуватись при отриманні результатів? Яка швидкість завантаження сайту вважається нормальною?

Оптимальним часом завантаження сторінок сайту вважається 2-3 сек. Однак для високонавантажених веб-застосунків оптимальна швидкість завантаження може відрізнятися. У такому разі рекомендовано спиратися на "середню температуру у палаті", а саме - провести перевірку швидкості та вирахувати середній час завантаження сайтів конкурентів та орієнтуватися на цей показник.

Якщо Ви виявили, що швидкість завантаження Вашого сайту залишає бажати кращого - ознайомтеся з інформацією про те, як підвищити швидкість завантаження сторінок WEB ресурсу. Але всі роботи з технічної оптимізації вимагатимуть спеціальних знань і навичок програмування, тому якщо Ви не маєте потрібних скілів - довірте цю справу професіоналам.

Проблеми із SSL сертифікатом

Однією з причин різкого збільшення показника відмов на сайті - це закінчення дії сертифікату SSL. У такому разі при відвідуванні сайту користувач бачить неприємне повідомлення, що сайт підозрілий і браузер не рекомендує його відвідувати. Тому рекомендуємо стежити за терміном дії SSL сертифіката (SSL сертифікат дозволяє перевести сайт на безпечний протокол HTTPS), також за терміном реєстрації доменного імені та хостингу.

SSL сертифікат на відміну від хостингу та доменного імені не продовжується, а вимагає встановлення нового. Вартість сертифіката SSL на рік варіюється від 7 доларів і вище. Деякі хостинг провайдери надають SSL сертифікати безкоштовно і також автоматично продовжують їх - позбавляючи Вас цього головного болю.
Про різновиди та вибір SSL сертифіката ми поговоримо в окремій статті.

Mixed Content та як виправити помилки змішаного вмісту?

Сторінки HTTPS із змішаним вмістом (Mixed Content). Маються на увазі сторінки сайту з встановленим SSL сертифікатом (про наявність сертифіката на сайті якраз і говорить літера S наприкінці протоколу httpS, літера «s», означає «security»), які посилаються на сторінки зі стандартним протоколом http - такі, що не мають протоколу безпеки . Таке з'єднання вважається ненадійним, а працюючий по скриптам, контент у такому разі відображається неправильно, що призводить до втрати користувачів.

Щоб уникнути цього, перевіряйте роботу сайту у всіх браузерах. Виправити проблему можна так: привести всі посилання в єдиний вигляд за допомогою плагіна, вбудованого інструменту адмін-панелі або вручну.

Чим небезпечний mixed content?

Чи впливає mixed content на поведінку користувачів на сайті та підвищення показника відмов? Відповідь однозначна: незахищений вміст надає колосальний вплив на нього.

  • По-перше, користувач повідомляється про наявність небезпечних ресурсів на сторінці, після чого відвідувачі, як правило, залишають сайт. Відсоток відмов (Bounce Rate) - це поведінковий фактор ранжування сайту, якщо він зростає (а він гарантовано зросте, якщо відвідувачі будуть отримувати повідомлення про mixed content), то, відповідно, сайт песимізує в результатах органічної видачі - тобто почнеться просадка сайту в Google;

По-друге, пошукова система Google - сам факт відсутності HTTPS протоколу у сторінки сайту або її вмісту сприймає негативний сигнал, що також призводить до просідання позицій. Тому при виявленні змішаного контенту, його слід відразу ж позбавлятися, так як це згубно позначається і на конверсіях, і на позицію сайту в Google та в цілому.

Помилки 404 згубно впливають на досвід користувачів

Важливо зробити все, щоб цієї помилки не було, т.я. користувач потрапивши на сторінку 404, звичайно, закриє її. Необхідно:

  • - розібратися з пошкодженими посиланнями, що ведуть на неіснуючі сторінки;

  • - перевірити посилання на сторінку під час її перейменування;

  • - користуватися актуальними версіями СMS, плагінів та модулів;

*щоб уникнути втрати користувачів - оформіть сторінку 404 під дизайн Вашого сайту, опишіть проблему та варіанти дій.

Мобільна версія сайту, адаптивність та як вони впливають на показник відмов

Мобільна версія сайту та адаптивна верстка - це два окремих поняття, про різницю між якими ми поговоримо в наступній статті. Але важливо розуміти суть, що і мобільна, і адаптивна версії існують для зручності користування сайтом з мобільних пристроїв. Ваш сайт повинен однаково зручно виглядати, як на звичайному ноутбуці, так і на планшетах, смартфонах. Тим більше, що зараз зі смартфонів на сайти заходять понад 60% користувачів.

Меню сайту має бути зручним, текст і картинки не вилазити за межі екрана, розмір шрифту має бути читабельним, всі елементи верстки мають коректно відображатись. Також потрібно врахувати той факт, навіть якщо з Вашого особистого смартфона сайт виглядає добре, то це не означає, що він однаково добре виглядатиме з інших гаджетів.

Як перевірити чи є мобільна версія причиною високого показника відмов на сайті?

Тут допоможе інструмент Google Analytics. За допомогою Google Analytics можна проаналізувати поведінку користувачів з різних категорій пристроїв, перейшовши на вкладку Звіти, а потім: Аудиторія > Мобільні пристрої > Огляд.

Якщо на Вашому сайті є проблеми з мобільною версією у звіті, Ви побачите високий показник відмов, низький показник тривалості сеансу, а також низьку глибину переглядів сторінок і поганий коефіцієнт конверсій. Тут необхідно порівняти зазначені показники з показником десктоп версії - у разі проблем з адаптивністю сайту показники відрізнятимуться кардинально.

Якщо для користувачів десктоп версії сайту Ви бачите нормальні показники, а для користувачів мобільної версії показники значно гірше – можемо зробити висновок, що у Вас на сайті є проблеми з адаптивністю під мобільні пристрої. Далі Ви можете звузити область проблеми і за допомогою Google Analytics точніше проаналізувати: на яких дозволах мобільних пристроїв, яких моделях і для яких браузерів спостерігаються проблеми.

Для того, щоб вирішити проблему з мобільною версією сайту, Вам потрібно буде звернутися за допомогою в IT компанію з розробки сайтів. Вирішити цю проблему самостійно не маючи спеціальних навичок, на жаль, не вийде.

Що робити, якщо Ви проаналізували сайт, виправили всі технічні помилки і на даний момент ваш сайт має відмінні показники швидкості завантаження, а також хорошу мобільну версію, а показник відмов все також занадто високий?

Не якісний контент, як причина високого Bounce Rate

Тут мова піде про якість текстового, графічного та відео контенту Вашого сайту. Поставте себе на місце Вашого потенційного клієнта і розгляньте кожну сторінку сайту щодо доступності інформації, повноти опису товару чи послуги, якості фото товару тощо.

Необхідно переконатися, що вся інформація про Ваш продукт викладена ємно і зрозуміло, користувачу доступні фото, відео, характеристики, ціна, опис продукту. Якщо Ви пропонуєте послуги - користувачу чітко зрозуміло, що саме входить у послугу, які терміни виконання, вартість. Не менш важливим фактором тут є маркетингова сторона: чи вказано УТП на сторінці, чи пропонуєте Ви якісь "плюшки" до продукту (безкоштовна доставка, гарантії обміну або повернення коштів, бонуси або подарунки за покупку тощо - про маркетингові фішки для підвищення рівня конверсій поговоримо у наступній статті).

Якісний контент сайту – це його ключова складова, за допомогою контенту Ви спілкуєтесь зі своєю аудиторією, презентуєте свій продукт. Якщо цей момент у Вас "кульгає" - користувачі будуть залишати сайт у пошуках вашого успішного конкурента. При цьому потрібно пам'ятати, що відвідувачі сайту в перші 3-5 секунд після заходу на сторінку приймають рішення залишитися на сайті або залишити його.

Якщо з контентною складовою вашого сайту все добре, а відсоток показника відмов високий - нам необхідно проаналізувати канали залучення трафіку.

Давайте проаналізуємо якість каналів залучення трафіку

Причиною високого показника відмов сайту з великою ймовірністю може стати - нецільовий трафік, тобто на Ваш сайт заходять люди, що не зацікавлені у вашому товарі/послугах, або користувачі недостатньо "прогріті" для того, щоб здійснювати конверсію на вашому сайті. Для того, щоб перевірити цю гіпотезу, необхідно скористатися інструментом Google Analytics.

Google Analytics показує основні канали та джерела трафіку, серед них:

Organic – люди, які прийшли з пошукових систем. Тобто SEO-трафік. Якщо на цьому каналі Ви спостерігаєте високий відсоток відмов - необхідно проаналізувати цільові сторінки, на які приходить трафік. Можливо, контент цих сторінок ранжується за запитами, які не є Вашими цільовими, а користувачі потрапляючи на такі сторінки - не знаходять відповідей на свій запит і залишають сайт. У такому разі необхідно проаналізувати пошукові запити, що наводять нецільовий трафік, і опрацювати цільову сторінку, виключивши такого роду контент;

Ще однією причиною високого показника відмов щодо органічного трафіку може бути злом сайту та розміщення на ньому небажаного контенту. Підтвердити чи спростувати цю гіпотезу допоможе той самий аналіз цільових сторінок. У разі виявлення ознак злому та розміщення небажаного контенту – Вам необхідно звернутися до компанії з розробки сайтів для усунення вразливості та очищення сайту від шкідливого коду;

Paid Search - CPC, PPC, платний трафік з пошукової мережі Google та партнерів. Тобто це контекстна реклама Google Ads. У разі, якщо по даному каналу Ви спостерігаєте високий відсоток відмов - необхідно проаналізувати рекламні кампанії щодо використання не цільових ключових слів, опрацювати список мінус слів, звернути увагу на вміст рекламних оголошень. При виключенні всіх технічних помилок, описаних вище, високий показник відмов у контекстній рекламі говорить про неякісне налаштування Google Ads.

Радимо не займатися налаштуванням контекстної реклами самостійно, якщо Ви не маєте необхідної кваліфікації. Тому що заощаджуючи гроші на послугах компанії з налаштування контекстної реклами, Ви ризикуєте просто "злити" через непрофесійне налаштування рекламних кампаній;

Direct - прямі заходи на сайт. У цю категорію потрапляють користувачі, що прямо зайшли на Ваш сайт, вже знаючи його адресу (з візитки, реклами по радіо і т.п.). Але слід зазначити, що в цю категорію також потрапляють користувачі, що прийшли на Ваш сайт із Telegram каналів та інших месенджерів. Якщо Ви публікуєте рекламу у месенджерах – стежте за % показника відмов по даному каналу;

Social - переходи із соціальних мереж. Цей канал трафіку говорить сам за себе і не вимагає додаткових пояснень. У разі виявлення нікого поведінкового чинника цим каналом - аналізуйте рекламні кампанії у соціальних мережах. При необхідності звертайтеся за налаштуванням реклами у Facebook та Instagram у спеціалізовані digital агенції. Про те, як запустити рекламу в Instagram самостійно - ми розповідали в цій статті.

Referral - переходи за партнерським посиланнями. Якщо на Вас і Ваш продукт посилаються інші веб-ресурси - то Ви отримуєте реферальний трафік.

Даним каналом важливо відстежувати джерело трафіку:

- з якого конкретно сайту на Вас посилаються;

- у якому ключі там говорять про ваш бізнес;

- чи існує цільова сторінка, на яку посилаються, яка її якість, чи має вона всю необхідну користувачеві інформацію та навігацію.

Підведемо підсумок

Відсоток показника відмов на сайті на перший погляд для рядового власника сайту – це незрозуміла і нічим не примітна цифра. Але якщо Ви повністю прочитали статтю – то можете зробити висновок, що % показника відмов - це один із найважливіших індикаторів здоров'я Вашого сайту. Тут можна провести аналогію з аналізом крові – завдяки якому досвідчений лікар поставить правильний діагноз та поверне до життя пацієнта.

грудень 10, 2023 9:14
Просування профілю в Linkedin: методи розкрутки
Просування профілю в Linkedin: методи розкрутки
грудень 18, 2023 2:41
Переваги Magento як CMS для Вашого інтернет магазину
Переваги Magento як CMS для Вашого інтернет магазину
грудень 9, 2023 10:03
Відмінні риси додатків на Flutter: переваги та недоліки фреймворку
Відмінні риси додатків на Flutter: переваги та недоліки фреймворку
серпень 14, 2023 4:38
ТЗ на розробку сайту. Користь та необхідність написання технічного завдання під час створення сайту
ТЗ на розробку сайту. Користь та необхідність написання технічного завдання під час с...
серпень 3, 2023 4:23
Способи просування інтернет магазину, ефективні методи розкрутки онлайн магазину
Способи просування інтернет магазину, ефективні методи розкрутки онлайн магазину
липень 31, 2023 11:05
Фрілансер або агентство з просування бізнесу в Інтернеті. Розглянемо переваги роботи з командою спеціалістів.
Фрілансер або агентство з просування бізнесу в Інтернеті. Розглянемо переваги роботи ...
Професійна веб розробка
Не витрачайте свій час та гроші на сайт, який не працює. Вам потрібний результат.