Бізнес-план для Вашого інтернет-магазину

лютий 3, 2023 5:44
Бізнес-план для Вашого інтернет-магазину

Будь-який бізнес починається з ідеї та бажання, а для подальшого переходу до реалізації слідує розробка бізнес-плану. Бо нам важливо розуміти: як ми хочемо бачити, що слід робити, усвідомлювати можливі ризики, передбачати дрібниці та загвоздки, а головне -  розуміти куди ми рухаємося.  Так ось, з бізнес-планом для інтернет-магазину все так само - це основний і відштовхуючий від старту до подальшого розвитку пункт, який Ви зобов'язані виконати. 

Бізнес-план це документ з необхідною інформацією для запуску проекту, який потрібен для будь-якої ніші бізнесу. Тому ми разом з Вами пройдемо етапи розбору та його створення. Докладно розберемо, які аспекти має охоплювати бізнес-план для онлайн бізнесу.

Чому бізнес план такий важливий?

Бізнес-план у своїй ролі виступає для власника не просто візуалізацією його ідеї, а також є помічником залучення інвесторів.

Для інтернет-магазину він формує:

  • ⦿ організаційні питання;

  • ⦿ фінансові розрахунки;

  • ⦿ оцінку конкурентоспроможності;

  • ⦿ можливі труднощі та варіанти рішень;

  • ⦿ маркетингову частину;

  • ⦿ оцінку вкладення;

Етапи створення бізнес-плану для інтернет-магазину

Насамперед, якщо Ви хочете, щоб Ваш магазин був розроблений якісно, ​​добре працював і радував, як Вас, так і споживачів – зверніться до професіоналів. Особливо, якщо у Вас раніше не було практики зі створенням онлайн-бізнесу – Вам допоможуть, розкажуть, покажуть та підберуть найкращий варіант. Ви точно на цьому не втрачаєте, а навпаки, залишитесь у виграші. Заощадите, як Ваш час, так і ресурси, які за незнанням Ви можете витратити набагато більше, переробляючи або зробивши недостатньо якісно.

Компанія Intent Solutions має багатий багаж знань за плечима, різних методик та досвіду у розробці інтернет-магазинів будь-якого рівня складності. Ми надаємо якісні Послуги WEB-розробки.

Наша команда розробників зможе реалізувати будь-яку Вашу ідею, а менеджер завжди буде на зв'язку та є центральною ланкою між Вами та фахівцями. Це дає Вам спокій, знання ситуації в будь-який момент, що цікавить, і легкість у плані донесення інформації.

Розберемо докладніше етапи створення бізнес-плану.

Вибираємо продукт для майбутнього онлайн-бізнесу

Якщо у Вас немає готового офлайн бізнесу, який Ви хочете перенести на простори інтернет-продажів, тоді Вам необхідно визначитися з нішею для Вашого інтернет-магазину. Майданчик онлайн-бізнесу оснащений величезною кількістю продавців та баєрів, незважаючи на спеціалізацію бізнесу, готуйтеся до великої конкуренції.

Обираємо категорію товарів, з якими хочемо зайти на ринок:

  • ⦿ Одяг, взуття, спідня білизна;

  • ⦿ Прикраси та аксесуари;

  • ⦿ Спортивні товари;

  • ⦿ Доглядова та декоративна косметика;

  • ⦿ Товари для дому;

  • ⦿ Техніка та аксесуари;

  • ⦿ Дитячі товари;

  • ⦿ Продукти харчування;

  • ⦿ ЗОО товари;

  • ⦿ Автозапчастини та аксесуари.

Ви повинні оцінювати конкуренцію на ринку, тому яку б нішу Ви не обрали - просто зобов'язані виділятися. Наприклад, якщо Ви вибираєте категорію одягу і хочете залучити більше покупців, тоді долучайте не тільки якісними матеріалами виробів, а й широкою лінійкою розмірів (від стандартних до батал).

Якщо у Вас є страхи щодо продажу, що буде низька кількість покупців, то Ви можете не переживати. Для цього є майстри трафіку та просування, які виправляють ситуацію та виведуть Ваш інтернет-магазин у ТОП видачі.

Наша компанія має більше 10 років досвіду в просуванні та маркетингу, Ви можете звернутися до нашої команди, яка надасть Послуги SEO-просування 

Неймінг чи як вибрати назву для інтернет магазину?

Як обрати назву інтернет магазину блог про маркетинг

Класна назва - це великий % успіху для будь-якого бізнесу. Це відповідальний та показовий етап для Вашого інтернет-магазину. Чим краще та оригінальніше, тим більше інтересу Ви отримаєте. Важливо: щоб добре запам'ятовувалося.

Доменне ім'я не менш важливий момент, здебільшого воно збігається з назвою, але це необов'язково. Як у випадку з назвою, краще обирати більш коротке і зрозуміле, щоб було на слуху.

Технічна частина

Коли Ви зупинитесь на виборі компанії, до якої звернетеся для реалізації Вашої ідеї, необхідно визначитися з технічними моментами: 

  • ⦿ CMS;

  • ⦿ Верстка;

  • ⦿ Дизайн;

  • ⦿ Звідси будуть інші питання, з якими Вам, при необхідності, зможуть допомогти технічні фахівці. Такого плану як:

  • ⦿ Блоки на сайті та їх кількість;

  • ⦿ Фото та відео для заповнення сайту;

  • ⦿ Способи оплати на сайті;

  • ⦿ Варіанти доставки;

  • ⦿ Форми зворотного зв'язку;

  • ⦿ Кількість необхідних полів;

  • ⦿ Онлайн-чат при бажанні та багато іншого.

Звичайно, процес розробки йде набагато швидше, якщо Ви заздалегідь продумуєте максимально до дрібниць, що і як Ви хочете бачити у Вашому інтернет-магазині, дати бачення кінцевого результату. А вже фахівці можуть порадити, що буде краще відпрацьовувати і можливо, що змінити чи додати.

З питанням щодо вибору системи управління сайтом (CMS), яка підійде для побудови саме Вашого інтернет-магазину, Вам допоможе наша стаття Яку CMS краще обрати для інтернет-магазину. У ній ми розглядаємо найбільш популярні движки для сайтів електронної комерції, та їх переваги й недоліки.

Вибір способів оплати, доставки та умови повернення

варіанти оплати в інтернет магазині у бізнес плані

Три важливі пункти для будь-якого онлайн-бізнесу. Намагайтеся надати клієнтам максимум варіантів оплати (готівкою, карткою, при отриманні товару, епл пей, гугл пей). Обов'язково продумайте систему повернення (критерії повернення товару, варіанти, терміни). Обміркуйте щодо послуг доставки (кур'єром, на відділення пошти, служби), також якщо Ви плануєте використовувати склад або офіс - додайте варіант самовивозу.

Офіс або склад для онлайн-магазину

Якщо Ви не плануєте виступати посередником, а хочете особисте виробництво товарів чи закуповувати його для продажу – Вам необхідний склад, щоб використовувати його для зберігання. Також потрібно буде визначитися, чи буде окреме приміщення, на якому проходитиме оформлення та складання посилок на відправку, або передбачити це при виборі складу та використовувати його з цією ж метою.

*якщо Вам на початку необхідна більша команда працівників (менеджери, пакувальники, вантажники для відправок, свій кур'єр тощо), то звичайно окремий офіс буде зручнішим і практичним для Вас та співробітників.

Яка команда потрібна для роботи інтернет-магазину?

Розмір Вашої майбутньої команди залежить від Ваших обсягів: від масштабів компанії та кількості продукції. На самому старті, якщо Ви не плануєте велику кількість товарів та склад, то можете впоратися самостійно. Надалі розвиваючись вже необхідно знайти менеджера (для прийому замовлень), співробітника для доставки та відправок, контент-менеджер (для наповнення) та SEO-фахівця (для просування), а також якщо Ви не займалися раніше податками та найманими співробітниками, то бухгалтер ( можливо зі знаннями юриспруденції). Частина цих послуг буде простіше передати на аутсорс компанії, що спеціалізується на цьому, тим самим це допоможе Вам уникнути додаткових питань працевлаштування та утримання штату.

Надалі обсяг Вашої команди залежить від зростання Вашого бізнесу: що більше продажів та покупців, то більше команда Вам необхідна.

Фінансова складова бізнес-плану

Без фінансового плану – нікуди, це основне, з чим доведеться зіткнутися, тому оцінити, продумати та поглянути на це з реальними цифрами просто необхідно.

Розпишіть усі початкові витрати: закупівля обладнання та продукції, оренда приміщення, розробка сайту, реєстрація бізнесу тощо. Оцініть, який обсяг вкладень потрібно зробити для старту.

Також розрахуйте постійні витрати: комунальні послуги, зарплати, податки, просування сайту тощо. Додатково завжди майте невеликий запас "на нестандартну ситуацію".

Продумайте, які товари та який обсяг необхідний, визначте середній чек (моніторте конкурентів), розрахуйте зразкові витрати та дохід.

Тому робіть фінансовий план у 3 варіантах: хороший розклад, стабільний та поганий. Це дозволить Вам бути готовими на всі випадки.

Маркетингова стратегія на етапі планування бізнесу

Будь-якому бізнесу потрібний правильний маркетинг, який є невід'ємною частиною розвитку, тому Ви просто зобов'язані продумати стратегію для подальшої роботи з інтернет-магазином.

Для початку Вам необхідно проаналізувати ринок та конкурентів ніші, що допоможе скласти бачення, що потрібно саме Вам, як Ви хочете бачити Ваш магазин, яка продукція має попит, яка навпаки і так далі.
Щоб спланувати маркетингову стратегію інтернет-магазину, Вам варто продумати 2 важливі пункти:

  • канали просування - Виберіть канали, через які Ви будете робити просування: SEO, SMM, Контекстна реклама Google Ads, Youtube, соціальні мережі, зовнішню рекламу тощо.

  • Оцінка конкурентності тематики у SEO та СРС.

Більш дієвий та безпрограшний варіант – комплексний інтернет-маркетинг, який дозволяє позбавити від не результативних спроб одного чи кількох методів, а дасть 100% результат, використовуючи усі необхідні методи для Вашого бізнесу. Детальніше Ви можете ознайомитись у нашій статті Комплексний інтернет-маркетинг. Інструменти та переваги для бізнесу 

Intent Solutions також може Вам допомогти досягти результатів та надати Послуги комплексного інтернет-маркетингу.

Оцінка ризиків

При правильному складанні бізнес-плану Ви повинні обов'язково оцінити всі можливі ризики, з якими Ви можете надалі зіткнутися.

Розберемо основні, які можуть зустрітись на Вашому шляху:

  • ⦿ брак товару та затримки поставки;

  • ⦿ підвищення цін на: логістику, оренду, комунальні послуги, закупівлю продукції тощо;

  • ⦿ зростання конкуренції ніші;

  • ⦿ не актуальність товару на ринку;

  • ⦿ репутація та повернення товарів;

  • ⦿ фінансові проблеми;

Можна ще довго продовжувати список, але радимо Вам не просто розібрати, з якими труднощами Ви можете зіткнутися, але й продумати варіанти рішень, щоб була можливість оцінити, чи варто так стартувати, а можливо Вам не підійде такий варіант та його варто вдосконалити для реалізації.

Буде корисним зробити SWOT-аналіз для оцінки сильних та слабких сторін на ринку.

Підбиваємо підсумки

Ми розповіли сьогодні про важливість бізнес-плану для інтернет-магазину. Цей пункт просто необхідний і він допомагає Вам скласти картинку Вашої ідеї в реаліях: оцінити ризики, проаналізувати ринок, прикинути матеріальні вкладення, обміркувати стратегію та визначитися з командою для реалізації.

Якщо Ви хочете втілити Ваш задум і створити інтернет-магазин, який буде розвиватися і не просто відбиватися, а й давати гарний прибуток - робіть правильно, не лінуйтеся і продумайте все до дрібниць.

Наша компанія надає комплексні послуги, Ви зможете закрити потреби створення магазину з нуля та будь-яких видів просування сайту. Це дає величезний плюс для Вас, адже надалі обираючи послуги розробки та маркетингу в різних компаніях, можете зіткнутися зі складністю комунікації, постійного стикування спеціалістів та сильних втрат часу. Обравши компанію, в якій Ви можете відразу звертатися за всіма необхідними послугами, достатньо спростить Вам життя і швидше доведе інтернет-магазин до кінцевого бажаного результату.

Intent Solutions допоможе Вам реалізувати Ваш інтернет-магазин на етапах від розробки сайту та запуску рекламних кампаній до оптимізації та автоматизації будь-яких бізнес-процесів!

Ми про бізнес, ефективність та результативність!

Ми про Клієнта!


Для консультації та уточнення вартості напишіть нам у доступні месенджери.


грудень 10, 2023 9:14
Просування профілю в Linkedin: методи розкрутки
Просування профілю в Linkedin: методи розкрутки
грудень 18, 2023 2:41
Переваги Magento як CMS для Вашого інтернет магазину
Переваги Magento як CMS для Вашого інтернет магазину
грудень 9, 2023 10:03
Відмінні риси додатків на Flutter: переваги та недоліки фреймворку
Відмінні риси додатків на Flutter: переваги та недоліки фреймворку
серпень 14, 2023 4:38
ТЗ на розробку сайту. Користь та необхідність написання технічного завдання під час створення сайту
ТЗ на розробку сайту. Користь та необхідність написання технічного завдання під час с...
серпень 3, 2023 4:23
Способи просування інтернет магазину, ефективні методи розкрутки онлайн магазину
Способи просування інтернет магазину, ефективні методи розкрутки онлайн магазину
липень 31, 2023 11:05
Фрілансер або агентство з просування бізнесу в Інтернеті. Розглянемо переваги роботи з командою спеціалістів.
Фрілансер або агентство з просування бізнесу в Інтернеті. Розглянемо переваги роботи ...
Професійна веб розробка
Не витрачайте свій час та гроші на сайт, який не працює. Вам потрібний результат.