Комплексний інтернет маркетинг - його інструменти та переваги для бізнесу

березень 15, 2023 6:30
Що таке комплексний інтернет маркетинг та його переваги

Комплексний Інтернет-маркетинг - це сукупність заходів digital (цифрового) маркетингу, спрямованих на всеосяжне просування (розвиток) бізнесу в мережі. Розкрутка сайту на просторах інтернету досягається різними способами, так як нам доступні різні варіанти просування, кожен з яких дає результат. Але вибрати який-то один, який буде для вас самим підходящим, який бездоганно зіграє на всі 1000% у порівнянні з іншими - неможливо. Гарантувати прихід клієнтів, підвищення продажів, впізнаваність і любов до вашої компанії можуть послуги комплексного інтернет-маркетингу.

Інструменти комплексного інтернет маркетингу

⦿ SEO

⦿ SERM

⦿ SMM

⦿ Контекстна реклама Google Ads

⦿ Youtube

⦿ Розсилки електронної пошти, SMS і месенджерів

Грамотне поєднання і щільна взаємодія вищеперерахованих інструментів комплексного інтернет-маркетингу дає переваги бізнесу: ефективне підвищення трафіку і продажів.

SEO-просування сайту в ТОП  

Search Engine Optimization (пошукова оптимізація) - комплекс дій, що покращують сайт для його ранжування у пошуковій системі. Іншими словами, метою SEO-оптимізації є розкрутка та просування сайту в Google для отримання цільового трафіку. Його завдання – підняти сайт вище у видачі за необхідними запитами.

Приклад органічної (SEO) видачі Google:

SEO просування сайту у ТОП 3 Google приклад

Пошукові системи використовують конкретні алгоритми для ранжування сайтів. Основне завдання пошукових систем - дати користувачеві точну відповідь на його запит,

отже є конкретні алгоритми для ранжування сайтів. Основне завдання SEO спеціаліста – оптимізувати сайт таким чином, щоб він повністю відповідав всім критеріям пошукової системи (а їх понад 200) та інтересам користувача.

Поговоримо про ключові фактори ранжування сайту в ТОП

Текстові фактори: контент сторінок сайту має бути не лише унікальним та оптимізованим під обрані пошукові фрази користувачів (ключові слова). Необхідно подбати про його змістовність та інформативність. Пошукові системи вміють оцінювати текстовий та графічний контент на сторінках категорій, картках товарів, статей у блогах, сторінках послуг на предмет їхньої корисності для відвідувачів.

При створенні контенту ви повинні чітко відповісти на запитання: А чи відповідає текст на сторінці на всі запитання користувача? Чи він повністю розкриває тему сторінки? І якщо ваша відповідь "Ні" - працюйте з контентом!


Внутрішні фактори (або внутрішня технічна оптимізація): сайти з низькою швидкістю завантаження сторінок на ПК або мобільних пристроях, з технічними помилками або не адаптовані під екрани різних гаджетів - навряд потраплять у ТОП видачі, особливо якщо ніша має здорову конкуренцію. Перше на що слід звернути увагу при аналізі сайту щодо помилок у технічній оптимізації - це показник відмов у Google Analytics.

У статті "Причини високого показника відмов на сайті. Як зменшити bounce rate на сайті" - ми докладно розглядаємо всі технічні помилки, які можуть бути причинами погіршення цього показника.

Зовнішні сигнали: переходи на сайт з інших сайтів (по суті, це зворотні посилання на ваш сайт, за якими зацікавлені користувачі переходять на ваш ресурс). Такі сайти (ще називають сайти донори) можуть мати різний рівень авторитетності в очах пошукової системи, але важливі будь-які з них. Докладніше про зовнішні посилання на сайт ми поговоримо в наступній нашій статті. Розглянемо види зворотних посилань, показники якості та способи їх отримання.

Поведінкові фактори: пошукові системи оцінюють, як користувачі поводяться на вашому сайті, скільки часу користувачі проводять на тих чи інших сторінках, враховують глибину переглядів (кількість переглянутих сторінок на користувача), як швидко повертаються до пошукової видачі (якщо користувач повернувся до пошуку вже через пару секунд - це знак пошукової системи, що ваш контент не був корисний для відвідувача і він не знайшов відповіді на свій запит). Дані фактори показують рівень задоволеності користувачів сайтом. Про це ми також розповідаємо у статті про причини високого показника відмов.


При правильному SEO просуванні Вам гарантовано переходи потенційних клієнтів із пошукових систем, що сприяє стабільній відвідуваності та зростанню кількості конверсій.


Переваги та недоліки пошукової оптимізації (SEO просування):

+ підвищення юзабіліті сайту;

+ покращується технічна складова сайту;

+ вартість просування не залежить від кількості відвідувачів вашого сайту (на відміну від контекстної реклами)

підходить не для кожного бізнесу;

- немає миттєвого результату;

*процес оптимізації досить трудомісткий і на нього потрібен час, а пошуковим системам потрібен час для індексації, точного часового проміжку в такому разі - немає.

Контекстна реклама Google Ads

Контекстна реклама - інструмент для реклами в пошуковій видачі, яка відповідає запиту користувача та змісту сайту. Демонстрація реклами, використовуючи цільові ключові слова. Показ рекламних оголошень підбирається відштовхуючись від інтересів вашої ЦА. Наприклад, ви продаєте жіночий одяг. Відповідно налаштування та запуск контекстної реклами Google враховуватимуть виключно ключові слова, які можуть вводити Ваші потенційні клієнти: "купити вечірню сукню", "купити жіночий діловий костюм" тощо. Це означає, що Вашу рекламу побачать саме ті користувачі, які зараз мають намір купити жіночий одяг.

Контекстна реклама Google є зручним, а головне ненавязливим способом залучення покупців та гарного зростання продажів. Google Ads вважається найпопулярнішим і використовуваним сервісом контекстної реклами.

Види контекстної реклами 

В органічному пошуку. Таке розміщення оголошень Google Ads вважається найбільш ефективним, оскільки зовні оголошення такого типу схожі на звичайну пошукову видачу та чітко відповідають введеному користувачем запиту. Вони розміщуються над результатами органічного пошуку (блок спецрозміщення), під результатами пошуку (блок гарантованих показів), другий чи наступній сторінках (блок динамічних показів). Найбільш популярним на сьогоднішній день сервісом контекстної реклами вважається Google Ads. Сервіс має зручний інтуїтивно зрозумілий інтерфейс та надає безліч інструментів для створення ефективних рекламних компаній.

Приклад виведення об'яв контекстної реклами у видачі Google:

Контекстна реклама в органічному пошуку приклад

У контекстно-медійній мережі - реклама розміщується на сайтах партнерської мережі рекламних систем.

Приймемо відображення оголошень у медійній мережі (КМС):

Контекстна реклама КМС як виглядає

Технології Google Ads для результативних показів реклами

Тематичний націлення - зчитування контенту сайтів;

Поведінковий – аналіз пошукових запитів;

Ремаркетинг - реклама демонструється користувачам, які вже відвідували сайт, але не здійснили покупку;  

Переваги та недоліки контекстної реклами 

+ швидкий результат;

+ можливість регулювати бюджет та починати з мінімального;

+ за допомогою Google Ads можливість аналізу та спостерігати статистику;

+ конкретика ЦА;

- Також підходить не для кожного бізнесу;

- Вимагає постійних матеріальних вкладень;

- Можливі зайві не результативні витрати при неправильних налаштуваннях.

Поєднуйте SEO та контекстну рекламу!

Дані напрями інтернет-маркетингу ніяк не можна назвати ідентичними, але й сказати, який з них буде краще також неможливо. Два варіанти вважаються актуальними та показовими. SEO-оптимізація хоч і вимагає часу, але дає довготривалий результат, а контекстна реклама дає швидкий, але короткий результат (на відміну від SEO, з моменту припинення грошових вливань інструмент повністю зупиняє свою роботу).

Не варто виділяти один варіант просування, особливо якщо їх можна використовувати паралельно і отримати подвійний виграш для Вашого сайту.

Найкращий варіант - зіграти 2в1, що дасть комплексний інтернет-маркетинг, про який ми з Вами сьогодні і говоримо.  

Маркетинг у соціальних мережах (SMM, Target)

Соціальні мережі, як додатковий світ покупців та прибутку для власників різних форматів бізнесу. Конкуренція – так, попит – є завжди. Для таких сервісів у нас є окремий напрямок маркетингу – SMM (просування товарів та послуг у соцмережах).

Звичайно, головним та переважним майданчиком для брендів був і буде – Instagram.

Простої реєстрації Вашого бренду у трендових соцмережах недостатньо, щоб знайти потенційних клієнтів, а тим більше отримати вибух активного продажу. 

Як зробити сторінку з нуля та залучити підписників Instagram ми розповідали раніше у статті - Як набрати підписників в інстаграм безкоштовно і без накрутки у 2023 році.

SMM дає нам достатньо варіацій для розкрутки сторінки та залучення покупців. Розберемо основний і найрезультативніший спосіб - таргетована реклама в соціальних мережах.

Таргетована реклама в соцмережах Instagram, Facebook, Linkedin

Ефективний інструмент для підвищення продажу та пошуку нових клієнтів для Вашого бренду. Таргетована реклама дозволяє виявити Вашу цільову аудиторію та залучити зацікавлених користувачів. Також гідний та важливий + зручна панель для коригування реклами: внести зміни до рекламної компанії, відстежувати та аналізувати статистику не тільки після закінчення рекламного оголошення, а й під час. Доступна ціна, бюджет досить добре варіюється (можливо почати з мінімального), вибираєте під себе. 

Такий варіант реклами додасть аудиторію, впізнаваність Вашого бренду та інше середовище покупців. У пошукових системах ми беремо одразу потенційних (гарячих) клієнтів, а точніше вони нас знаходять, а ми їм допомагаємо за допомогою реклами зробити це швидше та не даємо шансів конкурентам. У соцмережах ситуація складається трохи інша, тут МИ залучаємо і даємо про себе знати, але робимо це красиво, щоб користувач захотів придбати наш продукт або послугу, навіть якщо він його не шукав. 

Email маркетинг 

Старий добрий, але не менш якісний метод маркетингу електронною поштою.

Email-розсилка добрий та перевірений спосіб, який завжди дає свої плюси: 

+ нагадування старим клієнтам про Ваш бренд;

+ залучення Вашої ЦА на акції/знижки/новий товар чи будь-яку іншу новину;

+ утримання покупців (уточнювати якість обслуговування тощо); 

Якщо говорити про комплексний інтернет-маркетинг, чи варто використовувати так званий поштовий-маркетинг – 100%. Головне не перестаратися та не використовувати пошту клієнта для спаму. Не набридайте, відправляйте якісну та необхідну інформацію, яка для Вас та клієнта дасть позитивний результат.

У 2023 році ми маємо досить різних сервісів, які спрощують нам життя і роботу. Тому, якщо Ви підприємець-початківець та не знайомі з рекламою - заздалегідь радимо використовувати сервіс з розсилки (їх зараз досить багато) для економії Вашого часу.  

Відеомаркетинг як інструмент просування бізнесу

Хороше доповнення до комплексного інтернет-маркетингу. YouTube, володіючи величезною аудиторією, та відвідуваністю, за ефективністю не відстає від Google Ads. А сам формат YouTube, як структура соцмережі, додає ще більше можливостей для просування. Досить простий для створення каналу та зручний у налаштуваннях, хороша аналітика, а головне – відеоролики доступні у Google видачі.  

Для використання роликів через Google Ads Вам необхідно прив'язати канал до облікового запису контекстної реклами, що дасть можливість демонструвати рекламні оголошення у зв'язці з Вашими відеороликами. 

Зовнішній контент-маркетинг  

Зовнішній контент-маркетинг - розміщення матеріалів Вашої компанії на інших ресурсах (у соцмережі, на інших облікових записах, тематичних ресурсах, тощо). Ваш особистий блог на сайті - супер, він важливий та дійсно потрібен, тим більше коли якісно розписаний і добре подається. Але на цьому не варто зупинятися.  

На що спрямований зовнішній контент:

⦿ збільшення впізнаваності бренду;

⦿ підвищення залучення цільової аудиторії;

⦿ зростання показників SEO;

⦿ пошук партнерів за потреби;  


Що найкраще підійде для публікацій на інших тематичних ресурсах: 

⦿ статті зі згадуванням Вашого бренду в ключі корисності;

⦿ кейси, Ваша експертність;

⦿ статті про Ваш продукт/послуги, Ваші переваги;

⦿ матеріали, які продемонструють якість та необхідність звернутися саме до Вашої компанії;


Додаткові переваги, що надає зовнішній маркетинг:

⦿ переходи користувачів на Ваш сайт зі сторони;

⦿ знайомство компанії з новими потенційними клієнтами;  


Комплексний інтернет маркетинг - Підбиваємо підсумки

Комплексний маркетинг дає нам величезні можливості вивести свій бренд та продажі на бажаний високий рівень. Безпрограшність у такому виборі гарантована, Ви не намагаєтесь виїхати на одному інструменті реклами та вичерпати всі його можливості, Ви комбінуєте та отримуєте потрібний результат. Підхід допоможе досягти швидкого результату та дає можливість коригувати та безпосередньо керувати своїм бюджетом.

Комплексний інтернет-маркетинг допомагає досягти показового збільшення кількості користувачів, звідси і клієнтів та гарантованого зростання продажів.

Важливо розуміти, що метою трафіку в бізнесі, при використанні комплексного інтернет-маркетингу, є сайт Вашої компанії. І якщо Ви тільки плануєте старт своєї справи, то перше з чого вам необхідно розпочати – це розробка сайту для бізнесу.

Компанія Intent Solutions готова надати повний комплекс послуг з розвитку Вашого бізнесу в мережі Internet: від розробки сайту та запуску рекламних кампаній до оптимізації та автоматизації будь-яких бізнес-процесів!




грудень 10, 2023 9:14
Просування профілю в Linkedin: методи розкрутки
Просування профілю в Linkedin: методи розкрутки
грудень 18, 2023 2:41
Переваги Magento як CMS для Вашого інтернет магазину
Переваги Magento як CMS для Вашого інтернет магазину
грудень 9, 2023 10:03
Відмінні риси додатків на Flutter: переваги та недоліки фреймворку
Відмінні риси додатків на Flutter: переваги та недоліки фреймворку
серпень 14, 2023 4:38
ТЗ на розробку сайту. Користь та необхідність написання технічного завдання під час створення сайту
ТЗ на розробку сайту. Користь та необхідність написання технічного завдання під час с...
серпень 3, 2023 4:23
Способи просування інтернет магазину, ефективні методи розкрутки онлайн магазину
Способи просування інтернет магазину, ефективні методи розкрутки онлайн магазину
липень 31, 2023 11:05
Фрілансер або агентство з просування бізнесу в Інтернеті. Розглянемо переваги роботи з командою спеціалістів.
Фрілансер або агентство з просування бізнесу в Інтернеті. Розглянемо переваги роботи ...
Професійна веб розробка
Не витрачайте свій час та гроші на сайт, який не працює. Вам потрібний результат.